Vårda & Reparera
Vårda din friluftsutrustning. Genom underhåll och reparationer håller den längre och fungerar när du behöver den som mest.
All utrustning mår bra av underhåll. Förr eller senare måste nästan all utrustning även lagas.
Ibland kan haverier påverka de kommande dagarna, eller i värsta fall, utgången på äventyret. Därför är det bra att förbereda och avhjälpa så mycket som möjligt innan resan. Tvätta och impregnera skalkläderna, vaxa och se över kängorna, kolla ändarna på tältbågssektionerna. Gör sedan en daglig koll av din packning och justera efter behov för att upprätthålla funktion.
Väl ute får du laga efter bästa förmåga. Om det inte håller får du helt enkelt göra om. Kom ihåg: funktion före utseende!
Om du guidar en grupp och lagar någon annans kläder, kängor eller annan utrustning, förklara hur du tänkt laga det. Berätta också hur det kommer att se ut efteråt. Fråga om det är okej att göra detta.
Erfarenheter från fältet
Under mina år i fält har jag behövt laga mycket. Jag har lappt kläder, fixerat sulor på kängor, lagat tältstänger som knäckts och ersatt ryggsäcksspännen som spruckit. Jag har också fixat botten på en ryggsäck som smält, bytt ut och servat pumpar och slangar till flerbränslekök. Dessutom har jag rengjort munstycken på olika kök och märken, samt sytt ihop en dragkedja till en sovsäck. Jag har även lagat en pulka, där flertalet popnitar ryckts loss och skaklar knäckts som spaghetti.
Reparationsutrustning – Balans mellan funktion och vikt
Du kan inte ta med dig en universell mirakelgrej som löser alla problem. Lådan med reparationsgrejer kan inte heller ta hur mycket plats som helst. Det handlar om balans. Du måste tänka på om du är på en plats där du bara kan kasta in handduken och gå hem, eller om du är i väglöst land med flera dagar till närmaste väg.
Reperationskit
Kitets storlek och innehåll påverkas självklart av en mängd faktorer. Här är saker som jag brukar ha med mig eller som jag haft nytta av under årens gång.
- Gore-Tex lagningslappar
- Silvertejp
- Nål och tandtråd att sy med
- Ståltråd (jag har två tjocklekar och max 1m av varje)
- Rem 75-150cm
- Multitool med bra tång och funktioner
- Buntband modell grövre så de håller
- Spänne för midjebälte för en större grupp kanske
- Knappar
- Säkerhetsnålar
- Dyneema 2mm (finns även stormlinor att ta av)
- Syl med öga
- Gorilla superlim (sulor och annat)
- Silikonfett (packningar till kök)
- Liquisole
- Spik (använt mer än en gång till skakel)
- Tältbågesektion i rätt diameter samt hylsa
- Seam Grip + WP™ är gjord för att fästa på PU-belagda vävar som tältgolv & footprints
- Seam Grip + SIL™ (tidigare SilNet) är gjord för att fästa på silikonbelagda vävar som yttertält och tarps
- Vissa kök kräver ett eller två verktyg för att kunna frilägga munstycket på brännaren. Utan dessa kan det bli väldigt svårt att underhålla brännaren om munstycket sätter igen, vilket gör att den inte brinner bra eller rentav inte alls. Det finns även brännarhuvuden som du bör lossa med jämna mellanrum för att de inte ska ärga fast.
- Extra stav
- Truga
- Bindning
- Lim för utomhusbruk (bindning)
- Liten handborr (bindning)
- Extra skruv (bindning)
- Extra pump till köket
- Reservskidspets 😉
Det bästa sättet att vara framgångsrik är att inte ha något annat val…