Skidtur med pulka i Sarek
Vi börjar vår tur i Ritsem. Vägen dit brukar kallas för Sveriges längsta återvändsgränd. Om det är sant vet vi inte, men vägen ger en känsla av att vara “där ute” redan innan skidorna är på.
Under en sådan här tur lär man sig vad som är viktigt i livet eller för stunden. Allt skalas ner till våra mest grundläggande behov. Det handlar delvis om att vara här, i nuet, att göra det vi har åtagit oss att göra men än viktigare att uppfylla behoven av att vara varm, torr och mätt. Vi har ingen täckning och man har fokus på det man gör. Vi matas fortfarande med information, men inte av sociala medier.
Vi får räkna med skiftande väder och temperaturer. Från några enstaka minus grader ner till under minus 30 grader är möjliga, även om båda siffrorna är ytterligheter. Att möta kylan hemma, innan turen, är att föreslå även om det innebär några nätter på balkongen. Under mars månad är det inte så många timmar med dagsljus och första halvan räknas fortfarande som en vintermånad. Det är ofta blåa, vita korta dagar, mycket stjärnor nattetid och stor chans att se norrsken.
Många pulkor har dragits här innan våra men ändå känns det ofta inte så. Vinterlandskap med dess stenblock, tunn is, kalla vindar och ibland cornflakesliknande frost ger oss mycket att utforska. Vi lagar mat och fixar vår utrustning i tälten skyddade från vinden medan ljuset från pannlamporna och stearinljuset i absiden lyser upp våran kväll. Efter några dagar är det normalt att ta på sig skidorna och utan stavarna ta sig iväg en bit för att göra kvällsbestyren. När man står och borstar tänderna med krabbliknande vantar och tjock dunjacka, är det svårt att inte blicka uppåt. Forskande kolla på stjärnorna eller de stora yrande snöflingorna. Norrskenet som börjar dansa så smått och det inbjudande tältet som lyser så fint. Det är lätt att känna sig tillfreds och lyrisk men också sårbar.
Datum
13-22 Mars 2025
(tillståndsansökan godkänd)
Sträcka
Ritsem till Saltoluokta
Pris
17.000 SEK
Guider
Daniel Vilhelmsson Wesén
Ulfson Arvidsson
Packlista
Lista med resonerande texter
Kunskap
Tidigare erfarenhet av vintertältning är ett krav, likaså att du kan skida 15 km om dagen och dra din egen pulka.
Brev från guiden
Sarek är en nationalpark som har sex av Sveriges högsta fjäll och kan stoltsera med nära hundra glaciärer. Detta är ett område som vi idag i folkmun ofta kallar för Europas sista vildmark och där samer har bott och följt renen sedan urminnes tider. Nationalparkerna är vårt gemensamma arv som ska tas om hand på bästa sätt för oss och för framtida generationer. Genom att slå följe med en guide med kunskap om området kan vi minska vår påverkan genom hur vi färdas i terrängen och agerar i olika situationer för att även fortsatt ge besökare möjlighet att uppleva och njuta av “orörd” natur.
Nationalparkernas dag äger rum den 24 maj varje år, lanserades 1999 och är en minnesdag för dessa skyddade områden i Europa och Europas första nationalparker i Sverige. Historien börjar med Yellowstone Nationalpark i USA som blev världens första nationalpark år 1872. Den 24 maj 1909 följer Sverige som första land i Europa efter och inrättar nio nationalparker i landet varav en är Sareks nationalpark.
Benämningen nationalpark är det starkaste skydd ett område kan få, det ges bara till de finaste och mest värdefulla områdena. Sareks nationalparken är uppkallad efter fjället Sarektjåhkka, 2089m ö.h..
Sarek är ett område som inte anpassats för turism och det finns inte mycket mer än en handfull samestugor och enstaka broar i området. Området är vilt och väderutsatt och då det inte finns några bekvämligheter, markerade leder, bara ett fåtal spänger i området samt att terrängen delvis är krävande är det inte rekommenderat att vandra här som nybörjare utan att slå följe med en kunnig vägvisare.
Då jag som guide har fått min ansökan om tillstånd för guidade turer godkänd kan jag nu erbjuda er att få delta i två oförglömliga äventyr i en av Sveriges 30 nationalparker. Häng med och bli hänförd av Sarek’s nationalpark i vinter eller höstskrud med mig som er guide!
/ Daniel Vilhelmsson Wesén, fjälledare
Klarspråk
- Erfaren fjälledare, natur- och vildmarksguide med bra lokalkännedom
- Gemensam säkerhetsutrustning inklusive satellitkommunikation
- Planeringsträff i Göteborgsområdet- en natts övernattning
- Personlig rådgivning gällande mat, utrustning, packning i stort samt träning inför
- Plats i tält nio nätter samt delat toatält
- Boende en natt på STF Saltoluokta. Boende i flerbäddsrum. Lakan ingår.
- Tvårätters middag på ankomstdagen samt frukost och lunch avresedagen, STF Saltoluokta
- Möjlighet till vedeldad bastu vid Langas, STF Saltoluokta. Beroende på ankomst
- Skotertransport från STF Saltoluokta till Kebnats
- Hjälp och stöttning av vattenkok till termosar och dricksvatten
(äter du enbart frystorkat kan du skippa kök och få allt vatten av guiderna) - Ost & charkbricka med gott att dricka vid lämpligt tillfälle
- Boken Inspirational Outdoors
- Resa till Ritsem och resa hem från Saltoluokta (Kebnats)
- Personlig försäkring
- Personlig utrustning inkl skidor, stavar, pjäxor och pulka
- Mat och snacks
Resan dag för dag
01. Akkajaure
Vi ankommer med buss tidig eftermiddag, vårt äventyr startar i Ritsem. Kanske har vi inte åkt skidor sedan förra säsongen och backarna ner till sjön blir de första svängarna vi gör för denna säsong. Vi tar oss fram i lugn takt och väntar in varandra. Väl nere vid sjöns strandkant följer vi markeringarna över mot den andra sidan och tältar slutligen mitt emot Akkhastugorna.
Vi gör upp vårt läger så snart vi kommer över. Det kan hända att vi får sätta upp våra tält i pannlampornas sken beroende på hur snabbt vi tagit oss över sjön, kanske får vi även hjälp av norrskenet. En tuff men härlig start kanske, men sedan är det extra gott att äntligen få sträcka ut benen och vila.
Distans ~12km. Total stigning ~67m
02. Fjällets drottning Akka
Efter frukost och en kopp värmande kokkaffe så styr vi skidorna mot sydväst längs Ahkkas sluttningar. Vi börjar med att försiktigt ta oss upp för sluttningen mellan Ahkka och Siniuyjudis. Stigningen får ta den tid det tar och vi får antagligen kämpa en del, vi tar det dock lugnt och försiktigt hela tiden. Med största sannorlikhet kommer vi använda våra stighudar för att få bättre grepp (ibland har vi de på under hela turen). Vi skidar över sjön Sjnjuvtjudisjávrásj och tältar i änden.
Distans ~12km. Total stigning ~290m
03. Ruotesvagge
Idag skidar vi vidare mot Nijak. Vi tar oss långsamt uppåt och in mot Ruohtesvagge. Vi tar oss tid att stanna upp ibland och njuta av utsikten och det majestätiska bergslandskapet. Vi har nu Ahkka bakom oss och Nijak framför oss. Även idag kommer det bli en del stigning. Dagens mål är att ta oss uppåt och sedan förbi renskötarstugan innan vi slår upp våra tält längre ner i dalen vid sjön Ruohtesjávrásj.
Distans ~13km. Total stigning ~238m
04. Skarja
Från och med att vi nådde renskötarstugan igår så har vi det mesta av stigningen avklarad och det blir nu lite lättare. Vi vaknar upp i Ruothesvagge och skidar neråt mot Skárjástugan och den enda olåsta hjälpstugan som finns i området. Vi tar oss över innan ravinen och tältar en bit från stugan.
Distans ~13km. Total stigning ~64m
05. Bierikvarasj
Idag skidar vi vidare. Vi tar oss mot Pielastugan genom att försöka hålla höjden så bra som möjligt. Vi skidar ner på sjön och håller kurs mot det jag brukar kalla för korpberget. Nu har vi nått Äpharmassivet, en fantastisk plats. Vi kommer med största sannorlikhet få bekanta oss med korparna som håller till här i området. Turen går vidare norrut i meditativ takt och i närheten av Bierkikvárásj letar vi lämplig plats för våra tält.
Distans ~12km. Total stigning ~177m
06. Slugga
Vi startar dagen med en kopp stärkande kokkaffe medan vi spanar runt i det fina vinterlandskapet Vi håller oss på sydöstra sidan av sjön och tar oss vidare mot och förbi Nienndo. Vi skidar över eller bredvid sjöarna och vattendragen och hittar en bra rutt där vi kan ta oss fram tryggt och säkert. Vi slår upp vårt läger på en passande plats innan ravinen tar sin början. Kanske får vi borsta tänderna under norrskenet ikväll? Tältplats någonstans i närheten av Sluggájåhkå.
Distans ~13km. Total stigning ~192m
07. Pietsjaure
Efter att ha kommit upp på en av de “sista” höjderna under turen på kalfjället kommer vi förlora en hel del höjd och det är mestadels platt eller nedför härifrån sett. Vi tar ofta pauser och kollar tillbaka innan vi skidar ner under trädgränsen. Vi håller vårt avstånd till Slugga medan vi tar oss runt så att vi inte slutar upp i ravinen. Vi följer ryggarna och korsar någon mindre sjö innan vi skidar ut på sjön vi kommer kalla för Pets. Vi skidar ungefär 5km av denna sjö och reser våra tält för sista gången på udden på södra sidan av sjön.
Distans ~15km. Total stigning ~158m
08. Sista rycket
Idag packar vi ihop vårt läger för sista gången den här resan. Vi startar dagen med att skida över resten av Bietsávrresjön, om vi har tur kan vi lyckas skymta älg här. Vi tar sikte mot den sydöstra delen av sjön och skoterspåret som tar oss mot Saltoluokta. Efter att ha skidat rakt fram och platt ett bra tag så är det nu dags att klättra upp för de sista backarna. Vi tar oss ner på andra sidan till fjällstationen. Efter många dagar ute i vildmarken känns det fint med en varm dusch och kanske en kall öl framför brasan. Vi avslutar med en härlig tvårätters middag och en riktig säng att sova i.
Distans ~12km. Total stigning ~171m
09. Reflektion och hemfärd
Vi äter en gemensam frukost, städar ur våra rum och ställer våra grejer utanför repan. Beroende på dagsform och väder skidar vi en runda i omgivningarna alternativt tar en stund i den vedeldade bastun nere vid sjön Langas innan vi avslutar programmet med en lunch i huvudbyggnaden. Därefter tar vi oss över sjön i kälkar som dras av en skoter. Det är dags att åka hem efter några härliga friska dagar och nätter i den svenska fjällvärlden.
10. Extradag
Men denna extra dag kommer vi kunna ta en liten utflykt utan pulka och utforska närområdet alternativt ta skydd vid dåligt väder. Vi kan också ta kortare dagsetapper för att få lite mer lägerliv.
Planeringsträff i Göteborgsområdet
För att få till en så bra och säker tur som möjligt kommer vi ha en förträff innan turen. Under träffen får ni chansen att bekanta er med varandra, räta ut eventuella frågetecken samt gå igenom allt praktiskt inför resan!
Träffen kommer att vara utomhus med start runt lunch, vi sover i tält och gör en kortare vandring dagen därpå innan vi avrundar träffen. Du behöver ha en komplett ryggsäck med utrustning för matlagning och övernattning samt kläder efter väder. Tidpunkt och plats bestäms när minimum antalet deltagare är uppnått för att genomföra resan.
Denna resa kräver mycket både av dig och din utrustning. Tidigare erfarenhet av vintertältning är ett krav, likaså att du kan skida 15 km om dagen och dra din egen pulka. Du kommer få hjälp och råd angående vad som behövs i din packning i god tid innan avresa. Skidpaket och pulka m.m går att hyra genom diverse företag om behov finns. OBS! Om det är så att tält och pulkor kommer behöva hyras, görs detta efter att ni haft informationsmötet med mig. Viktigt att detta koordineras i gruppen. Jag ser också gärna att ni packar pulkan hemma och ser över den innan avfärd så att allt får plats och pulkan är hel.
Träna inför turen
Dra däck! Ryggsäck, stavar, däck med tyngd i samt ett rep på 4-5 meter mellan selen du har på dig och däcket. Jag berättar mer än gärna hur man gör vid intresse!
En typisk dag
Under en typisk dag går vi upp klockan 06.00. Smälter snö och äter frukost i tälten samt går igenom dagen innan vi skidar vidare. Om vädret tillåter tar vi en längre paus mitt på dagen när vi avnjuter lunchen. Det är inte möjligt att fylla på matförrådet under turen så vi har med oss allt vi behöver redan från start. Efter lunchen skidar vi vidare med korta pauser tills vi slår läger runt 16-17 tiden. Då är det dags att göra läger, smälta snö, laga mat och fortsatt njuta av utsikten. Framåt 20-21 tiden börjar sysslorna vara färdiga. Jag brukar göra en sista koll och säga några sista ord genom tältduken vid 22-23 och kolla så att inget ligger utanför tältet som inte ska det och somnar sedan in. De flesta brukar sova gott vid denna tiden.
Du behöver bära/dra din egen utrustning samt eventuellt delar av den gemensamma. Sista natten sover vi på STF Saltoluokta och där sover vi inomhus. Vi kommer eventuellt ha tillträde till den vedeldade bastun nere vid sjön Langas samt njuta av en tvårätters middag på kvällen alternativt nästkommande dag.
Du bokar resan till och från start på egen hand. Jag kommer resa från Göteborg till Gällivare med tåg och därefter buss vidare till Ritsem. Om du söker din resa från avreseort till slutdestination så får du fram de avgångar som passar med olika färdsätt. Du får då också resegaranti, så att eventuella förseningar inte påverkar möjligheten att komma fram till destination. Det går endast en buss per dag upp till Ritsem. Buss 93 från Gällivare till Ritsem på vägen upp och Kebnats (Saltoluokta) till Gällivare på vägen hem.
Dagsprogrammet är att betrakta som preliminärt och kan komma att ändras beroende på väder och snömängder. Planen är dock att genomföra turen enligt programmet.