Vi inleder vår tur i Ritsem, vägen dit brukar kallas Sveriges längsta återvändsgränd. Om det stämmer låter vi vara osagt, men redan innan vi lägger skidorna i snön infinner sig känslan av att befinna sig långt ute i vildmarken.

Under en sådan här tur blir det tydligt vad som verkligen betyder något – här och nu. Allt skalas ner till det mest grundläggande: att hålla sig varm, torr och mätt. Vi har minimal eller ingen täckning, inga distraktioner från sociala medier, bara den omedelbara närvaron i det vi gör. Sinnet fylls fortfarande av intryck, men de kommer från landskapet, vädret och den egna kroppen.

Vi måste vara förberedda på växlande väder och temperaturer som kan sträcka sig från några minusgrader ner mot trettiofem minus, även om ytterligheterna är ovanliga. Att vänja sig vid kylan innan avfärd kan vara en god idé – kanske genom en natt på balkongen. Dagarna i mars är korta, präglade av blått ljus och gnistrande snö. Nattetid breder stjärnorna ut sig över oss, och chansen att få se norrsken dansa över himlen är stor.

Även om otaliga pulkor har dragits här före oss känns landskapet orört och vilt. Stenblock, islager, frost som knastrar under fötterna – vinterfjället bjuder ständigt på nya detaljer att upptäcka. Vi lagar mat och tar hand om vår utrustning i tälten, skyddade från vinden, medan pannlampornas sken och stearinljusets fladdrande låga skapar en trygg bubbla i natten.

Efter några dagar har vi vant oss vid rutinerna. Att kliva ut i snön och glida iväg en bit på skidorna för att borsta tänderna hör till kvällsbestyren. Med tjocka dunjackor och klumpiga vantar står vi där, blickar uppåt och tar in det mäktiga – en gnistrande stjärnhimmel, stora yrande snöflingor eller ett norrsken som försiktigt börjar svepa över himlen. Tältets varma sken i mörkret lockar oss tillbaka, men just i den stunden känns det som att vi står på gränsen mellan det lilla och det oändliga.

Datum
13-22 Mars 2025
(tillståndsansökan godkänd)

Sträcka
Ritsem till Saltoluokta

Pris
17.000 SEK

Guider
Daniel Vilhelmsson Wesén
(Ulfson Arvidsson)

Kunskap
Tidigare erfarenhet av vintertältning är ett krav, likaså att du kan skida 15 km om dagen och dra din egen pulka.

Boka här

Brev från guiden

Sarek är en nationalpark som har sex av Sveriges högsta fjäll och kan stoltsera med nära hundra glaciärer. Detta är ett område som vi idag i folkmun ofta kallar för norra Europas sista vildmark och där samer har bott och följt renen sedan urminnes tider. Nationalparkerna är vårt gemensamma arv som ska tas om hand på bästa sätt för oss och för framtida generationer. Genom att slå följe med en guide med kunskap om området kan vi minska vår påverkan genom hur vi färdas i terrängen och agerar i olika situationer för att även fortsatt ge besökare möjlighet att uppleva och njuta av “orörd” natur. 

Nationalparkernas dag äger rum den 24 maj varje år, lanserades 1999 och är en minnesdag för dessa skyddade områden i Europa och Europas första nationalparker i Sverige. Historien börjar med Yellowstone Nationalpark i USA som blev världens första nationalpark år 1872. Den 24 maj 1909 följer Sverige som första land i Europa efter och inrättar nio nationalparker i landet varav en är Sareks nationalpark. 

Benämningen nationalpark är det starkaste skydd ett område kan få, det ges bara till de finaste och mest värdefulla områdena. Sareks nationalparken är uppkallad efter fjället Sarektjåhkka, 2089m ö.h..

Sarek är ett område som inte anpassats för turism och det finns inte mycket mer än en handfull samestugor och enstaka broar i området. Området är vilt och väderutsatt och då det inte finns några bekvämligheter, markerade leder, bara ett fåtal spänger i området samt att terrängen delvis är krävande är det inte rekommenderat att vandra här som nybörjare utan att slå följe med en kunnig vägvisare.

Då jag som guide har fått min ansökan om tillstånd för guidade turer godkänd kan jag nu erbjuda er att få delta i detta oförglömliga äventyr i en av Sveriges 30 nationalparker. Häng med och bli hänförd av Sarek’s nationalpark i vinter eller höstskrud med mig som er guide!

/ Daniel Vilhelmsson Wesén

INGÅR I RESANS PRIS

  • Erfaren fjälledare, natur- och vildmarksguide med gedigen lokalkännedom
  • Gemensam säkerhetsutrustning, inklusive satellitkommunikation
  • Planeringsträff i Göteborgsområdet, inklusive en natts övernattning
  • Personlig rådgivning kring mat, utrustning, packning och träning inför turen
  • Plats i tält under nio nätter, samt delat toatält
  • En natt på STF Saltoluokta, flerbäddsrum med lakan inkluderat
  • Tvårätters middag vid ankomst samt frukost och lunch på avresedagen på STF Saltoluokta
  • Skotertransport från STF Saltoluokta till Kebnats
  • Hjälp och stöd med vattenkokning för termosar och dricksvatten
    (Om du endast äter frystorkat kan guiden ordna allt vatten åt dig)
  • Ost- och charkbricka med passande dryck vid lämpligt tillfälle
  • Boken Inspirational Outdoors skriven av Daniel Vilhelmsson Wesén
Ingår ej i resans pris

  • Resa till Ritsem och resa hem från Saltoluokta (Kebnats)
  • Personlig försäkring
  • Personlig utrustning inkl skidor, stavar, pjäxor och pulka
  • Mat och snacks

Resan dag för dag

01. Från buss till fjäll – nu börjar vårt vinteräventyr

Vi anländer med buss under tidig eftermiddag och vårt äventyr tar sin början i Ritsem. För många av oss blir backarna ner mot sjön säsongens första på skidor – kanske lite ovana i början, men snart finner vi rytmen. Vi rör oss i lugn takt och ser till att hålla ihop gruppen.

Vid sjöns strand följer vi markeringarna över mot andra sidan, där vi slår upp vårt läger mitt emot Akkhastugorna. Beroende på hur snabbt vi tar oss över kan det bli tältresning i pannlampornas sken, kanske till och med med norrsken som extra ljuskälla. Det blir en krävande men härlig start, och känslan av att till slut få sträcka ut sig och vila är svårslagen.

Distans ~12km. Total stigning ~67m

02. Långsam klättring, stora belöningar

Efter frukost och en kopp värmande kokkaffe riktar vi skidorna mot sydväst och följer Ahkkas sluttningar. Vi inleder med ett böljande landskap för att sedan ta oss upp mellan Ahkka och Siniuyjudis, där vi skidar upp i lugn takt och anpassar tempot efter förhållandena. Det blir sannolikt en utmaning, men vi tar det metodiskt. För bästa grepp använder vi våra stighudar – oftast behåller vi dem på under hela turen. Vi skidar över sjön Sjnjuvtjudisjávrásj och tältar i änden.

Distans ~12km. Total stigning ~290m

03. Mot nya horisonter i Sarek, Nijak väntar

Idag fortsätter vi vår färd mot Nijak och vidare in i Ruohtesvágge. Vi tar oss stadigt framåt och låter oss stanna då och då för att beundra det storslagna landskapet. Bakom oss reser sig Ahkka, medan Nijak tornar upp sig framför oss. Även idag väntar en del stigning, men vi tar oss fram i ett lugnt och jämnt tempo. Målet för dagen är att passera renskötarstugan och sedan slå upp våra tält längre ner i dalen, vid sjön Ruohtesjávrásj.

Distans ~13km. Total stigning ~238m

04. Från renskötarstugan mot Sarekfjällets hjärta

Sedan vi passerade renskötarstugan igår har vi avklarat den största delen av stigningen, och dagens etapp blir troligen något lättare. Vi vaknar upp i Ruohtesvágge och skidar nedåt mot Skárjástugan – den enda hjälpstugan i området. Vi korsar över ovan ravinen och slår upp våra tält en bit från stugan.

Distans ~13km. Total stigning ~64m

05. Mot Bierkikvárásj – där vinden viskar och korpar svävar

Idag fortsätter vi vår färd på skidor och siktar nu mot Pielastugan, där vi strävar efter att hålla en jämn höjd så länge det går. Vi glider sedan ner på sjön och styr mot det jag kallar för Korpberget. Nu befinner vi oss vid Äpharmassivet – en imponerande plats. Här får vi sannolikt sällskap av de korpar som ofta svävar över området. I en meditativ rörelse skidar vi norrut, och när vi närmar oss Bierkikvárásj letar vi efter en bra plats att slå upp våra tält för natten.

Distans ~12km. Total stigning ~177m

06. En trygg väg med siktet mot Nienndo och bortom.

Vi inleder dagen med en rykande kopp kokkaffe och tar in det gnistrande vinterlandskapet omkring oss. Med skidorna riktade mot norr följer vi sjöns kant och fortsätter sedan mot Nienndo. Vägen leder oss över och längs med frusna sjöar och vattendrag, där vi noggrant väljer en trygg och säker rutt. När dagen börjar lida mot sitt slut slår vi upp vårt läger strax innan ravinen tar sin början. Kanske blir det en kväll där vi borstar tänderna under ett dansande norrsken? Nattläger någonstans i närheten av Sluggájåhkå.

Distans ~13km. Total stigning ~192m

07. En sista natt under stjärnorna vid Pietsjaure

Efter att ha nått en av de sista höjderna på kalfjället under vår tur, börjar vi nu tappa höjd. Härifrån blir terrängen mestadels platt eller svagt sluttande nedför. Vi pausar ofta och blickar tillbaka mot fjällandskapet vi kom ifrån innan vi skidar ner under trädgränsen. Med Slugga på avstånd navigerar vi runt för att undvika ravinen, följer fjällryggarna och korsar någon mindre sjö innan vi når en större sjö, som vi kallar för Pets. Vi färdas cirka fem kilometer över sjön innan vi slår upp våra tält för sista gången, på en udde halvvägs över sjön.

Distans ~15km. Total stigning ~158m

08. Från snötäckta vidder till fjällstationens komfort

Idag packar vi ihop vårt läger för sista gången på den här resan. Vi inleder dagen med att skida över den återstående delen av Bietsávrresjön – med lite tur får vi kanske syn på en älg i fjärran. Vi styr mot sjöns sydöstra del och ansluter till skoterspåret som leder oss mot Saltoluokta.

Efter en lång sträcka på flack terräng väntar den sista utmaningen: att ta oss uppför de sista backarna. Sedan glider vi ner på andra sidan, där fjällstationen väntar. Efter många dagar ute i vildmarken känns det skönt med en varm dusch och kanske en kall öl framför brasan. Vi avslutar vår resa med en välsmakande tvårätters middag och en natt i en riktig säng – en värdig avslutning på vårt äventyr.

Distans ~12km. Total stigning ~171m

09. Från fjällro till hemfärd – en sista stund tillsammans 

Vi börjar dagen med en gemensam frukost innan vi städar ur våra rum och placerar vår packning utanför receptionen. Beroende på dagsform och väder skidar vi en runda i omgivningarna eller njuter av en stund i den vedeldade bastun vid sjön Langas. Vi avrundar programmet med en lunch i huvudbyggnaden innan vi tar oss över sjön i kälkar dragna av skoter. Efter flera äventyrliga och uppfriskande dagar i den svenska fjällvärlden är det dags att resa hem.

10. Flexibilitet: Utflykt, lägerliv eller skydd från vädret

Med denna extra dag får vi möjlighet att göra en utflykt utan pulka och utforska närområdet, eller söka skydd om vädret skulle bli tufft. Vi kan också välja kortare dagsetapper för att njuta mer av lägerlivet.

Planeringsträff i Göteborgsområdet

För att skapa de bästa förutsättningarna för en trygg och lyckad tur håller vi en förträff innan avresa. Det blir ett tillfälle att lära känna varandra, få svar på eventuella frågor och gå igenom all praktisk information.

Träffen sker utomhus och startar vid lunchtid. Vi övernattar i tält och genomför en kortare vandring nästa dag innan vi avslutar. Du behöver ha en packning med utrustning för matlagning, övernattning och anpassade kläder efter väder. Datum och plats fastställs när minimiantalet deltagare är uppnått.

BRA ATT VETA

Förberedelser

Denna tur ställer höga krav på både dig och din utrustning. Tidigare erfarenhet av vintertältning är ett måste, likaså förmågan att skida cirka 15 km per dag och dra din egen pulka. Du kommer få vägledning och råd om packningen i god tid innan avresa. Vid behov kan skidpaket och pulka hyras via olika företag.

Observera! Om tält och pulkor behöver hyras sker detta först efter informationsmötet med mig, då det är viktigt att samordna inom gruppen. Jag rekommenderar även att du packar pulkan hemma i förväg och ser till att allt får plats och att utrustningen är i gott skick.

Träning inför turen

En effektiv träningsmetod inför turen är att dra däck. Med en ryggsäck, stavar och ett däck kopplat till en sele med ett 4–5 meter långt rep får du en bra simulering av att dra en pulka i snön. Hör av dig om du vill ha mer information om hur du kan träna på detta sätt!

En typisk dag på turen

Vi vaknar runt 06:00 och börjar dagen med att smälta snö och äta frukost i tälten. Därefter går vi igenom dagens rutt innan vi ger oss av på skidor. Om vädret tillåter tar vi en längre paus mitt på dagen för lunch. Eftersom vi inte kan fylla på matförrådet under turen, har vi med oss all mat från start.

Efter lunchen fortsätter vi skida med kortare pauser tills vi når dagens lägerplats runt 16–17 tiden. Då sätter vi upp tälten, smälter snö, lagar mat och njuter av omgivningen. Vid 20–21 tiden börjar kvällens sysslor vara avklarade. Jag gör en sista runda vid 22–23 och kollar så att inget ligger ute i kylan innan vi kryper ner i sovsäckarna. Vid den tiden sover de flesta gott efter en dag på fjället.

Du bär och drar din egen utrustning, samt eventuellt delar av den gemensamma packningen. Sista natten spenderar vi inomhus på STF Saltoluokta, där vi eventuellt kan njuta av en vedeldad bastu vid sjön Langas (beroende på tillgänglighet) och en tvårätters middag.

Resa till och från turen

Du ansvarar själv för att boka din resa till och från startplatsen. Jag reser från Göteborg till Gällivare med tåg och tar sedan buss vidare till Ritsem. Vid bokning av din resa, sök efter avgångar som passar din färdväg för att få resegaranti, vilket skyddar dig mot eventuella förseningar.

Observera att det endast går en buss per dag till Ritsem. På vägen upp tar vi Buss 93 från Gällivare till Ritsem och på hemvägen åker vi från Kebnats (Saltoluokta) till Gällivare.

Flexibilitet i dagsprogrammet

Dagsprogrammet är preliminärt och kan justeras beroende på väder och snömängd. Målet är att genomföra turen enligt plan, men vi anpassar oss efter förhållandena för en säker och minnesvärd upplevelse.

Omdömen

En bragdmedalj för ledarskap som ger utrymme för att upptäcka sina brister själv men också på ett bra sätt peka i rätt riktning långt innan något går över styr eller blir farligt. Tagit kloka beslut i hårt väder och guidat på ett mycket snyggt sätt genom hela turen. Tack!

MikaelDeltagare

Deltog i skidturen i Sarek med pulka vintern 2022 med Daniel Vilhelmsson Wesén som guide. Jag har vandrat i Sarek på sommaren flera gånger men ville uppleva nationalparken i vinterskrud. Av säkerhetsskäl men också för att lära mig mer om längre vinterturer letade jag efter en guidad tur. På sommaren går jag oftast ensam och älskar den frihet och avkoppling som det ger. Därför oroade jag mig lite för att en tur med guide skulle ge för mycket av ”turistkänsla”. Men med Daniel som turledare blev gruppen ett fint team. Daniel har gedigen fjällvana och en imponerande förmåga att dela med sig av den på ett ödmjukt och inbjudande sätt. Vill du uppleva Sarek fullt ut på vintern, ha det riktiga äventyret men samtidigt få inspiration och känna trygghet i att gruppen har en turledare med gedigen kunskap och erfarenhet är den här turen ett perfekt val. Väl framme i Saltoluokta var jag riktigt trött, ja det var stundtals tuffare än jag hade väntat mig, men framförallt var jag helt uppfylld av en fantastisk vintervecka i Sarek.

Fredrik MalmbergDeltagare

In late March 2022 I had the pleasure of attending a 5 people, 8-day ski/tent tour through Sarek , "Europe's last wilderness", guided by Daniel. I had some experience from a similar but shorter trip and had a few things of concern. Any such concerns were easily resolved with practical suggestions in preparational meetings and email conversations prior to the trip. Such matters could be anything from what type of food to bring, to "how to keep your gear and yourself dry" or hardware-oriented things like suitable skis. Daniels experience from the actual route we were taking was very valuable and most likely saved a lot off efforts by avoiding unnecessary troublesome paths. As a person Daniel possesses a wealth of knowledge related to outdoor activities, I found him to be a really pleasant guy with a very humble appearance. He had advice or answers to anything I asked about and was open to new ideas himself. He took responsibility for the groups well-being, checking up on the team every morning and evening and during the day. He would occasionally after dinner come by the other tents and surprise us with a dessert, like cinnamon apples in vanilla sauce or a variant of "fried almond paste". Unbelievably tasty after a hard day. I can highly recommend Daniel as a guide or mentor for these kinds of outdoor activities !

Christer CederqvistDeltagare

A good man who remains calm in adverse and challenging conditions; Daniel Vilhelmsson Wesén of inspirational_outdoors. It was a pleasure and a privilege to do some guiding together and to witness his laid-back yet always clued up attitude out in the wilderness. Relentlessly willing to lay down tracks across the harshest terrain, to read the landscape and weather intelligently and to tackle adversity with a light heart, sensitivity and a big smile.

Ulfson ArvidssonFjälledaraspirant

Under min utbildning till fjälledare vid Malungs folkhögskola fick jag möjligheten att praktisera på en 8 dagars expedition genom Sarek ledd av fjälledaren Daniel Vilhelmsson Wesén. Med tre kunder tog vi oss genom nationalparken med turskidor, pulkor och tält i ett minst sagt varierande väder. Turen var en helt fantastisk upplevelse och en otroligt givande praktik. Daniel är en trygg fjälledare som på ett pedagogiskt sätt delade med sig av sin kunskap, både konkreta tips och tankar kring att vara fjälledare. Turen gjorde mig tryggare både som fjällfarare vintertid och i att själv leda deltagare i fjällmiljö.

Gustav KihlFjälledaraspirant

Efter att ha gått 2 vinterturer på skidor på Svalbard och 2 sommarturer genom Sarek fick jag nu möjlighet att följa med på vintertur på skidor genom Sarek via Pathfinders med guiden Daniel Vilhelmsson Wesén.

Gruppen var liten på 4 personer som gjorde turen familjär och smidig på alla sätt. Som kvinna 60 + kände jag mej väldigt trygg och avslappnad med Daniel som guide. Att de andra deltagarna var drygt 20 respektive 40 år yngre fungerade fint tack vare Daniels lugna professionella sätt att leda gruppen. Detta var hans 11:e tur genom Sarek på skidor och han hade verkligen stenkoll på allt.

Det var fint att få Daniels bok och tillgång till hans hemsida innan turen med goda råd angående turen samt där han delade med sig av sig själv och sin kärlek till turer i naturen. Detta bidrog till att jag kände mej väl förberedd gällande utrustning och guidning genom turen och kunde därmed njuta av hela turen.

Det är en tuff tur där vi gick i alla typer av väder med varierande grad av kyla. Den kräver styrka både fysisk och mental, rätt utrustning och professionell guidning.

Jag älskar att vistas i Sarek, en av Europas sista vildmarker. Jag kan med de varmaste rekommendera denna tur med Pathfinders och guiden Daniel Vilhelmsson Wesén som gör det möjligt att på ett tryggt sätt få uppleva den skönhet som naturen i Sarek ger.

Solweig