På tur i Sarek 2015

BREV FRÅN GUIDEN   –   KLARPRÅK   –   RESAN DAG FÖR DAG   –   BRA ATT VETA

Sarek, en skidexpedition

Har du koll på din utrustning, dina rutiner och varit på skidäventyr tidigare? Då kanske Sarek, en skidexpedition är något för dig! Under denna tur går vi på skidor från Ritsem till Saltoluokta via Guophervagge och Rapadalen. Följ med på ett längre guidat skidäventyr med mig som din guide genom Sarek nationalpark.

Denna turen kom till då tidigare deltagare som skidat med mig efterfrågat flera turer samt haft funderingar på att åter delta i min tur vid namn Skidtur med pulka i Sarek som är ett uppstyrt skidäventyr för förstagångsbesökare där mat, vattenkok, tältplats osv ingår. I denna tur som heter Sarek, en skidexpedition ingår inte samma handpåläggning, du förväntas ha mer erfarenhet och kunna stå på egna ben. Med det sagt är jag ständigt tillgänglig dygnets alla timmar under turen och guidar dig med all min kunskap så säkert det bara går genom vad som ofta kallas norra Europas sista vildmark.

Tidigare erfarenhet av vintertältning är ett krav, likaså att du kan skida 15 km om dagen, dra din egen pulka samt underhålla och använda flerbränslekök på ett bra sätt.

Packlista med korta resonerande texter

Datum
24/3-3/4  2025
(Tillståndsansökan godkänd)

Sträcka
Ritsem till Saltoluokta

Guider
Daniel Vilhelmsson Wesén
Ulfson Arvidsson?

Pris
15.000 SEK

Brev från guiden

Sarek är en nationalpark som har sex av Sveriges högsta fjäll och kan stoltsera med nära hundra glaciärer. Detta är ett område som vi idag i folkmun ofta kallar för norra Europas sista vildmark och där samer har bott och följt renen sedan urminnes tider. Nationalparkerna är vårt gemensamma arv som ska tas om hand på bästa sätt för oss och för framtida generationer. Genom att slå följe med en SFLO guide med kunskap om området kan vi minska vår påverkan genom hur vi färdas i terrängen och agerar i olika situationer för att även fortsatt ge besökare möjlighet att uppleva och njuta av “orörd” natur. 

Nationalparkernas dag äger rum den 24 maj varje år, lanserades 1999 och är en minnesdag för dessa skyddade områden i Europa och Europas första nationalparker i Sverige. Historien börjar med Yellowstone Nationalpark i USA som blev världens första nationalpark år 1872. Den 24 maj 1909 följer Sverige som första land i Europa efter och inrättar nio nationalparker i landet varav en är Sareks nationalpark. 

Benämningen nationalpark är det starkaste skydd ett område kan få, det ges bara till de finaste och mest värdefulla områdena. Sarek nationalparken är uppkallad efter fjället Sarektjåhkka, 2089m ö.h..

Sarek är ett område som inte anpassats för turism och det finns inte mycket mer än en handfull samestugor och enstaka broar i området. Området är vilt och väderutsatt och då det inte finns några bekvämligheter, inga markerade leder, bara ett fåtal spänger och terrängen delvis är krävande så är det inte rekommenderat att vandra här som nybörjare utan att slå följe med en kunnig vägvisare.

Då jag som guide har fått min ansökan om tillstånd för guidade turer godkänd kan jag nu erbjuda er att få delta i två oförglömliga äventyr i en av Sveriges 30 nationalparker. Häng med och bli hänförd av Sarek nationalpark i vinter eller höstskrud med mig som er guide!

/ Daniel Vilhelmsson Wesén, fjälledare

Klarspråk

Ingår i resans pris

  • Erfaren fjälledare, natur- och vildmarksguide med bra lokalkännedom
  • Personlig rådgivning gällande utrustning, packning och mat
  • Boende en natt på STF Saltoluokta Fjällstation. Boende i flerbäddsrum. Lakan ingår.
  • Tvårätters middag på ankomstdagen samt frukost och lunch innan avfärd på STF Saltoluokta Fjällstation
  • Skotertransport Saltoluokta – Kebnats
  • Gemensam säkerhetsutrustning inklusive satellitkommunikation
  • Boken Inspirational Outdoors
Ingår ej i resans pris

  • Resa till Ritsem samt hem från Saltoluokta
  • Personlig utrustning
  • Campingutrustning
  • Personlig försäkring
  • Dryck, mat och snacks

Resan dag för dag

01. Korsar över Akkajaure

Vi ankommer med buss tidig eftermiddag, vårt äventyr startar i Ritsem. Kanske har vi inte åkt skidor sedan förra säsongen och backarna ner till sjön blir de första svängarna vi gör för denna säsong. Vi tar oss fram i lugn takt och väntar in varandra. Väl nere vid sjöns strandkant följer vi markeringarna över mot den andra sidan och tältar slutligen mitt emot Akkhastugorna.

Vi gör upp vårt läger så snart vi kommer över Akkajaure och upp på fast mark. Det kan hända att vi får sätta upp våra tält i pannlampornas sken beroende på hur snabbt vi tagit oss över sjön, kanske får vi även hjälp av norrskenet. En tuff men härlig start kanske, men sedan är det extra gott att äntligen få sträcka ut benen och vila.

Distans ~12km. Total stigning ~67m

02. Fjällets drottning Akka

Efter frukost och en kopp värmande kokkaffe så styr vi skidorna mot sydväst längs Ahkkas sluttningar. Vi börjar med att försiktigt ta oss upp för sluttningen mellan Ahkka och Siniuyjudis. Stigningen får ta den tid det tar och vi får antagligen kämpa en del, vi tar det dock lugnt och försiktigt hela tiden. Med största sannorlikhet kommer vi använda våra stighudar för att få bättre grepp (ibland har vi de på under hela turen). Vi skidar över sjön Sjnjuvtjudisjávrásj och tältar i södra änden. Ni kanske undrar varför vi skidar denna väg för att komma in i Guohpervagge och svaret är att jag har dragit rutten här för att komma undan skoterleden och ledkryssen som vi annars hade följt till Gisurisstugan. Vid dåligt väder dag 1 och 2 ändras dock rutten till just skoterleden.

Distans ~12km. Total stigning ~290m

03. Förbi Gisuris

Dagens skidåkning tar oss både upp och ner i höjd. Vi tar oss bort från sjökanten och rundar höjden för att sedan skida i SV riktning. Vi korsar över den frusna jokken och sedan tar vi åter sakta höjd då vi skidar mellan Gisuris och Sjpietjav. Väl på andra sidan följer vi längs jokken och passerar så småningom ett rengärde. Vi forsätter söderut och om vädergudarna är med oss är det tänkta dagsmålet sjön Låvdajávrásj.

Distans ~18km (uppmätt på karta)

03. Mäktiga Guohpervagge

Vi skidar in och upp i dalen. De majestätiska bergen gör att man lätt känner sig liten och obetydlig i det stora, det är magiskt och verkligen en unnest att få tillbringa tid här. Vi letar upp en bra plats söder om Guohper toppen och norr om glaciären där vi gör camp.

Distans ~13km (uppmätt på karta)

04. Hjärtat av Sarek

Vi skidar vidare i dalgången och tappar långsamt höjd då vi lämnar dalen. Dagens etappmål är att ta sig ur Guohpervagge och ner på platten söder om hjälpstugan (Skarja). Här nere tar vi och reser våra tält. Beroende på tidigare dagars väder har vi möjlighet att komma ikapp alternativt kan vi skida ett stenkast norrut och inspektera de mäktiga formationerna jokken format genom årtionden.

Distans ~11km (uppmätt på karta)

05. Rovdjurstorget

Om du läser ändå hit om denna tur vet du säkert varför området är kallat Rovdjurstorget. Det var dock längesedan namnet myntades och frågan är om vi kan eller har sett något djur under vår skidtur hit. Även idag kommer vi tappa i höjd då vår vattendelare passerades i Guohpervagge och därmed har vi fallhöjd till Nammatj. Dock har vi träd och fluffig snö på båda sidor om jokken och då fallhöjden finns är också risken för öppet strömmande vatten. Jag har stått på denna sträcka och pratat med två vänner då vi funderade på vad som lät. Vi kom snabbt fram till att vatten forsade under oss där vi stod tätt ihop och pratade och vi skidade snabbt vidare. När vi når rovdjurstorget är vi söder om Låddebákte en fin topp som jag fått nöjet att besöka några gånger. Det är dock inget vi gör på denna turen. Vi njuter av skådespelet nerifrån dalen. Här bygger vi vårt tillfälliga camp på en liten landmassa. Kanske ser vi spår från någon pulka som kommit ut från Sarvesvágge. Om turen inte går enligt plan pga någon anledning är detta dagen att istället skida norrut mot Suorvadammen eller Salto fjällstation. Det är inte heller nästgårds och kommer i sig vara ett stort äventyr.

Distans ~13km (uppmätt på karta)

06. Extra dag

Då man gör en sådan här tur är det klokt och ödmjukt att lägga in en extra dag om något skulle skita sig rent ut sagt. Vi kanske använder den för att skida ikapp om det blir riktigt kasst väder. Vi kanske njuter något helt fantastiskt i nedre Rapadalen och bara vill njuta en extra dag då vi inte ska bocka av Sarek utan njuta och uppleva platsen. Jag förstår att man vill hem ibland, kanske till och med ångrar beslutet och känner att det var mer kämpigt än man trott men någonstans så behövs den känslan och den får vara där. Denna dagen är till för att vi inte ska sitta i skiten för ett litet fartgupp och behöva kämpa oss ikapp. Vi kan med denna marginalen sitta en liten stund extra på pulkan och ta det med en klackspark och inte känna fan vi måste ta fem extra idag.

07. Rapadalen

Idag färdas vi på sandbankar och frusna vattendrag. Vi sicksackar där det behövs och njuter av att vara just här och nu. Rapadalen! Tänka sig. Björkarna, bergen och spåret som vi lägger då vi skidar framåt. Kvällens camp är tänkt att resas innan vattenfallet. Efter fallet blir det mer fallhöjd och risk för öppet strömmande vatten. Inget vi ska vara rädda för men skönt att ha respekt för naturen och vara utvilad då vi ska färdas vidare.

Distans ~13km (uppmätt på karta)

08. Nationalparksgränsen

Vi tar oss sakta fram på isen då det mest troligen är strömmande vatten under. Vi stakar oss genom björkskogen till och från samt eventuellt touchar Litnokstugan då vi passerar den. Vi skidar söder om Nammatj och tältar i närheten av båtbryggan vid nationalparksgränsen. Bilden då Gustav skidar på omslagsbilden är från denna dag för snart 10 år sedan. Vi var tre guider på utbildning genom Malung’s Folkhögskola som skidade förbi här. Väl vid gränsen har vi skidat igenom Sarek och därmed har vi Guohpervagge och Rapadalen bakom oss. Grattis till en fantastisk bragd även om vi inte är framme vid vårt mål riktigt än!

Distans ~12km (uppmätt på karta)

09. Aktse någon?

Vi tar oss fram på deltat. Vi letar efter det blåa på kartan och skidar runt de björkbeklädda sandbankarna och öarna. Beroende på hur vi ser det kanske vi har möjligheten eller oturen att följa ett skoterspår fram till Aktse stugorna där jag tänkte vi skulle se över möjligheten att sova för natten. Bastu, bädd och liten kiosk, låter det bra?

Distans ~10km (uppmätt på karta)

10. Fånga dagen

Idag kommer vi meditativt skida fram längs med en skoterled hela dagen ända till kvällens camp. Efter vår odyssé är kryssen inte en lika stor förbannelse utan snarare ett välkomnade vaggande inslag. Men först ska vi ta av oss skidorna och metodiskt vandra upp för backen från Aktse till kalfjället. Vi skidar sedan över kalfjället och ner på andra sidan genom Ultevis Fjällurskogs naturreservat, förbi Sitojaure stugorna och slutligen upp ovan trädgränsen än en gång. Här sätter vi upp våra tält för sista gången. Här gräver du din sista köldgrop för ett tag och kryper ner i din sovsäck medans köket ryter och snöskyffeln används som en köksattiralj.

Distans ~15km (uppmätt på karta)

11. Grande finale

Lång dag längs skoterspår. Det finns möjlighet till att boka upphämtning med skoter och kälke MEN jag vill att vi tar oss hem med egen maskin. Dels för miljön men också för att säga att vi gjort det helhjärtat! Dunka dina nya vänner i ryggen och le varmt medans du kollar dem i ögonen. Vi är på sista dagen, sista! 10 dagar i fält på vintern. Ät dina sista snacks och följ ledkryssen. Se där vi är redan närmre. Väl framme väntar en dusch, bastu, säng och bäst av allt fräsch sallad, bröd, kaffe och stolar.

Distans ~19km (uppmätt på karta)

12. Hemåt

Idag skidar vi inget. Vi äter frukost, plockar ur rummen, sitter vid elden och njuter av att bara vara. Det finns ett behov av att sitta och glo för att bearbeta allt vi varit med om och det gör vi bäst vid elden. Ansiktet är väderbitet och kanske det viner lite i öronen fortfarande? Vi äter lunch och far så småningom med skoter över sjön till Kebnats där programmet tar slut. Härifrån har du själv bokat buss och tåg för att åter komma hem till din egen tröskel. Fast vi kommer med all säkerhet alla sitta där och därefter äta pizza i Gällivare och köpa chips i bistron då vi far söderöver.

Dagsprogrammet är att betrakta som preliminärt och kan komma att ändras beroende på väder och vind. Planen är dock att genomföra turen enligt programmet.