BREV FRÅN GUIDEN   –   KLARPRÅK   –   RESAN DAG FÖR DAG   –   PLANERINGSTRÄFF  –  BRA ATT VETA  –   OMDÖMEN

Höstvandring i Sarek

Upplev hösten till fots! Orört, stort, vilt och tyst – Välkomna till Sarek, Europas sista vildmark. På denna resa vandrar ni tryggt med mig som din fjälledare. Söker du ett äventyr långt ifrån tillrättalagda vandringsleder med en nästan vibrerande närvaro av naturen så har du hittat rätt. Upplev Sarek i sin brinnande höstskrud.

Detta äventyr äger rum i början av september när färgerna skiftar till gult, rött och orange. Det ligger snö på topparna och det kan ligga tunn is på sjöarna. Sarek är ett område som inte anpassats för turism och det finns inte mycket mer än en handfull samestugor och broar i området. Tillsammans med mig som fjälledare får du nu möjligheten att testa dig själv och utveckla dina kunskaper då vi färdas genom ett område som i folkmun ofta kallas Europas sista vildmark.

Vi färdas 15-20 km om dagen i en terräng med måttliga höjdskillnader. Det praktiska
genomförandet varvas med reflekterande diskussioner. Vi kommer behöva utföra ett antal vad längs med turen samt bitvis vandra i mycket stenig terräng. Sarek är ett krävande och väderutsatt område som inte är riskfritt att vandra i. Äventyret är lämpligt för erfarna vandrare.

Jag och min fru Emelie gjorde denna vandring i mitten av september 2017. Vi hade ett antal vänner med oss och i Saltoluokta, vandringens slutmål gifte vi oss. Detta område och resmål är för mig varmt om hjärtat och nu har du möjlighet att dela detta för mig speciella äventyr.

– Daniel Vilhelmsson Wesén, fjälledare

Datum
1-10 september 2025
(Tillståndsansökan godkänd)

Sträcka
Ritsem till Saltoluokta

Pris
14.000 SEK

Bokade
2 personer

Kunskap
Tidigare erfarenhet av fjällvandring är ett krav, likaså att du kan vandra 15-20 km om dagen och bära din egen ryggsäck.

Boka här

Brev från guiden

Sarek är en nationalpark som har sex av Sveriges högsta fjäll och kan stoltsera med nära hundra glaciärer. Detta är ett område som vi idag i folkmun ofta kallar för Europas sista vildmark och där samer har bott och följt renen sedan urminnes tider. Nationalparkerna är vårt gemensamma arv som ska tas om hand på bästa sätt för oss och för framtida generationer. Genom att slå följe med en guide med kunskap om området kan vi minska vår påverkan genom hur vi färdas i terrängen och agerar i olika situationer för att även fortsatt ge besökare möjlighet att uppleva och njuta av “orörd” natur. 

Nationalparkernas dag äger rum den 24 maj varje år, lanserades 1999 och är en minnesdag för dessa skyddade områden i Europa och Europas första nationalparker i Sverige. Historien börjar med Yellowstone Nationalpark i USA som blev världens första nationalpark år 1872. Den 24 maj 1909 följer Sverige som första land i Europa efter och inrättar nio nationalparker i landet varav en är Sareks nationalpark. 

Benämningen nationalpark är det starkaste skydd ett område kan få, det ges bara till de finaste och mest värdefulla områdena. Sareks nationalparken är uppkallad efter fjället Sarektjåhkka, 2089m ö.h..

Sarek är ett område som inte anpassats för turism och det finns inte mycket mer än en handfull samestugor och enstaka broar i området. Området är vilt och väderutsatt och då det inte finns några bekvämligheter, inga markerade leder, bara ett fåtal spänger och terrängen delvis är krävande så är det inte rekommenderat att vandra här som nybörjare utan att slå följe med en kunnig vägvisare.

Då jag som guide har fått min ansökan om tillstånd för guidade turer godkänd kan jag nu erbjuda er att få delta i två oförglömliga äventyr i en av Sveriges 30 nationalparker. Häng med och bli hänförd av Sareks nationalpark i vinter eller höstskrud med mig som er guide!

/ Daniel Vilhelmsson Wesén, fjälledare

Klarspråk

Ingår i resans pris

  • Erfaren fjälledare, natur- och vildmarksguide med bra lokalkännedom
  • Planeringsträff i Göteborgsområdet- en natts övernattning
  • Personlig rådgivning gällande utrustning, packning och mat
  • Boende en natt på STF Saltoluokta Fjällstation. Boende i flerbäddsrum. Lakan ingår.
  • Tvårätters middag på ankomstdagen samt frukost och lunch innan avfärd på STF Saltoluokta Fjällstation
  • Båttransporterna Ritsem till Änomjálmne, Svinnje till Sitojaure samt Saltoluokta till Kebnats över sjön Langas
  • Gemensam säkerhetsutrustning inklusive satellitkommunikation
  • Boken Inspirational Outdoors
Ingår ej i resans pris

  • Resa till Ritsem samt hem från Saltoluokta
  • Personlig utrustning
  • Campingutrustning
  • Personlig försäkring
  • Dryck, mat och snacks

Resan dag för dag

01. Ritsem till Treparksmotet

Vi anländer Ritsem tidig eftermiddag. Vi börjar dagen med att ta båten tillsammans över sjön Akkajaure till Änomjálmne. Väl på andra sidan sjön vandrar vi nedan trädgränsen och passerar efter någon kilometer STF Akka fjällstuga. Kanske säger vi hej till stugvärden när vi passerar. Vi tar bron över Vuojatädno till fjällets drottning Ahkka. Vi är nu vid trädgränsen och det är glest mellan träden. Vi fortsätter att vandra längs sommarleden söderut mot Gisuris. Leden är under sommaren flitigt använd och många springer eller går denna populära led ner till Kvikkjokks fjällstation. Vi anpassar oss gradvis till ryggsäckens tyngd, vädret, att vara ute under en längre tid och varandras sällskap.

Framåt kvällen anländer vi treparksmötet där Sarek, Stora sjöfallet och Padjelanta möts. Här kommer vi sätta upp våra tält för kvällen, laga mat och kanske ta ett kortare dopp.

Distans ~15km. Total stigning ~200m

02. Nijak

Närmre Gisurisstugorna än vårt läger kommer vi inte. Mellan hängbroarna svänger vi av vänster från leden och går mot Nijak. Vi tar oss upp och ovan trädgränsen via en rygg och går igenom en härjad skog innan vi lämnar träden bakom oss. Vi följer stigar upptrampade av besökare och djur under en längre tid. Vi passerar renvaktarstugan där uppe på kullen och tältar en bit från denna med utsikt över bl.a. Kantberget och Gavelberget. Om vädret tillåter och det är dagsljus kvar finns det möjlighet att ta en kvällspromenad utan ryggsäck upp mot Ruohtesvárásj.

Distans ~19km. Total stigning ~400m

03. Ruohtesvagge

Vi vaknar upp i Ruohtesvágge, en mäktig upplevelse. Vi ser förhoppningsvis alla berg runt omkring oss. Kanske eller mest troligen är det snö på de höga topparna runt omkring oss. Fjället “brinner” med alla höstiga färger och det är kanske lite frostigt när vi packar ihop för vår kommande dag. Vi fortsätter neråt i dalen. Går lite på stigarna och om det funkar nere vid vattnet på sandbankarna och vegetationen vid sidan om. Vi kommer korsa ett större vattendrag under dagen då vi mest troligen behöver byta skor eller dra åt lite mer. Det känns vilt och om man inte haft det innan får många känslan av att vara “out there”. Vi rundar och tappar lite höjd då vi närmar oss Skarja. Vi passerar utedasset och sedan nödstugan. Här kan man söka skydd för en stund och vid behov lämna färdmeddelande. Vi stannar inte mer än att vi hinner se och uppleva platsen innan vi går över en av de få broar som finns här i området och ser ner på det strömmande vattnet som med full kraft tar sig ner i skrevan. Vi slår läger nära vattendraget Máhtumågåsj. Lagar mat, pratar om dagen och spanar ut över landskapet och morgondagens utmanande brant upp till Snávvávágge.

Distans ~16km. Total stigning ~330m

04. Snávvávágge

Vi hoppas på bra väder då vi vaknar upp och ger oss iväg. Vi följer och hoppar lite mellan stigarna vidare mot Pielaslätten. Vi gör ett besök uppe på Bielavárásj eller fikakullen som jag (Daniel) kallar den. Magiskt  men allt för ofta för kallt för att stanna en längre tid. Vi tar höjd och tar oss upp för kanske det jobbigaste och mest utmanande partiet på hela äventyret. Det är brant och kan vara halt, det gäller att ta det lugnt här men också att stanna upp och hinna njuta av var vi faktiskt är någonstans.

När vi kommer upp, stannar vi vid bäcken och tar oss en rejäl snacks innan vi tar oss an den
sista biten till sjön Snávvájávrre där vi åter reser våra tält. Ofta märks det här att vi tagit höjd, det är kallt i vinden och landskapet är kargt. Det är ett speciellt landskap på många sätt. Under sen eftermiddagen/kväll kanske vi har chans på Låddebákte. En vandring som tar ungefär 3-4 timmar.

Distans ~9km. Total stigning ~430m

05. Övre Rapadalen

Vi gör de vanliga morgonbestyren och vandrar vidare längs sjön i Snávvávágge. Vi nynnar kanske på köttbullelåten (från en reklamfilm) “and I will walk 500 miles” eller “These boots are made for walking” medan bena rullar på av sig själva. Vi har kommit in i lunken och rutinerna sitter bättre. Vi närmar oss kanten och utförslöpan ner till Rapadalen. Här kommer vi ta flera små stopp. Den första är vid en liten sjö.

Vi lämnar ryggsäcken här och går och ställer oss på en kulle med utsikt över Rovdjurstorget, Rapadalen, och kanske Nammatj långt där borta. Vi går sedan ner till trädgränsen och om vädret tillåter vilar vi lite och avnjuter naturens skådespel från de sista platåerna innan vi omsluts av björkskogen. Har vi tur så har vi barmark, vinden tar med sig löv från träden och hösten visar sig från sin bästa sida. Väl nedanför trädgränsen svänger vi vänster då vi kommer till en liten korsning. Vi tar oss ut och följer kanten på sandbankarna i Rapaselet om vattennivåerna är rätt och hittar slutligen vår tänkta lilla gräskulle vid Alep Vássjájågåsj. På kvällen har vi möjlighet att ta älgarnas motorväg ner till sandbankarna och spana älg.

Distans ~14km. Total stigning ~400m

06. Vilodag

Beroende på väder och vind och vad vi känner för så har vi en dag att spendera i området, gå en sväng utan ryggsäck, återhämta oss, spela kort, läppja kaffe och göra lite som vi vill. Denna dag kan infalla tidigare eller senare beroende på turens gång.

07. Nedre Rapadalen

Vi fortsätter våran vandring i Rapadalen omgivna av lövskog på småstigar och eventuellt sandbanken. Vi kollar på ett vattenfall och tar sedan oss  tillbaka till den klassiska stigen. Stigen är i tät björkskog och grenarna smeker våra sidor då vi går mellan dem. Vi rundar Lulep Spádnek och efter några vattendrag lämnar vi stigen för att ta höjd. Dessa vattendrag brukar allt som oftast innebära att vi tar av oss kängorna och vadar i lämpligt skodon. Vårt mål är att komma upp över trädgränsen upp mot en topp som är markerad med siffrorna 1081 söder om Suorkitjåhkka. Här kommer vi tälta med fantastik utsikt på en lite plattare yta i backen. Vägen upp från stigen till tältplatsen följer vi en bäck som ledstång. Vi går ospårat och i sicksack. Under en tur myntade vi uttrycket att smyga långsamt och det är precis det vi kommer göra. Efter dagarna nedan trädgränsen och i den täta blöta vegetationen är det skönt att åter vara uppe ovan träden och få vyerna då vi kollar upp tillbaka därifrån vi kom ifrån med Låddebákte i fjärran.

Distans ~12km. Total stigning ~580m

08. Nammatj och Skierfe

Vi går försiktigt på stenblocken och tar oss tid att njuta av den fantastiska utsikten över Rapaselet, Skierfe och Nammatj. Vi prioriterar sakta och säkert så att stegen sitter. Vi smyger än då vi har massor av sten här. Vi hoppas på torrt underlag då allt blir säkrare då vi passerar området. Vi skrålar, balanserar, skuttar, tar oss ner för branter och använder alla fyra då vi tar oss uppför. Vi letar efter gräsplättarna för att vila fötterna och korsar senare ett snöfält för att slutligen ta oss ner på jämnare mark. Vi forcerar videsnåren och går upp på stigen norr om Skiefe. Vi lämnar packningen där då vi besöker toppen. Då vi känner oss redo tar vi kompassriktning och går mot Kungsleden och slutligen Svinnje där vi kommer tälta. Tuff dag med ett brett register av utmaningar. Dock utan stress. Vi har bara ett måste och det är avslut i Svinnje för att kunna ta båten på morgonen.

Distans ~20km. Total stigning ~780m

09. Svinnje till Saltoluokta

Idag tar vi ner tälten för sista gången under denna turen. Vi åker morgonbåten till Sitojaure och vandrar där vidare på Kungsleden norrut till Saltoluokta. Vi står på bryggan och väntar och hoppas få komma med på första turen om det är många som ska med. Efter våran tur i Sarek är denna sträcka relativt enkel. Vi har dock lite distans och ta. Ryggsäcken är som lättast nu då vi har ätit upp det mesta. Kanske äter vi våra sista Snickers då vi spatserar fram? Vid 16 tiden är det tänkt att anlända fjällstationen. I Saltoluokta väntar dusch, bastu, rum och mat. En mysig huvudbyggnad med stolar och en liten affär med vykort och kanske salta chips.

Distans ~20km. Total stigning ~190m

10. Reflektion och hemfärd 

Vi vaknar upp i en säng efter en längre tid ute i fält. Vissa sover bra medan andra kanske tycker det känns konstigt att inte ha kylan och vinden inpå. Hursom! Vi möts i matsalen för frukost. Kanske har du hittat några av morgontofflorna man kan låna, fastnat utanför entrén med kaffe och en magisk utsikt eller så har vi pratat ihop oss och tar ett dopp nere vid bryggan innan frukosten. Efter frukost checkar vi ut och ställer packningen utanför repan i hörnet under tak. Vi  tar en kortare promenad genom samebyn och gammelskogen för att ge feedback och prata om turen vi haft medans vi kollar på lav och gamla stubbar. Vi äter lunch på stationen och tar slutligen båten mot Kebnats. Det är dags att åka hem.

Planeringsträff i Göteborgsområdet

För att få till en så bra och säker tur som möjligt kommer vi ha en förträff innan turen. Under träffen får ni chansen att bekanta er med varandra, räta ut eventuella frågetecken samt gå igenom allt praktiskt inför resan!

Träffen kommer att vara utomhus med start runt lunch, vi sover i tält och gör en kortare vandring dagen därpå innan vi avrundar träffen. Du behöver ha en komplett ryggsäck med utrustning för matlagning och övernattning samt kläder efter väder. Tidpunkt och plats bestäms när minimum antalet deltagare är uppnått för att genomföra resan.

Förberedelser

Denna resa kräver mycket både av dig och din utrustning. Du kommer få hjälp och råd angående vad som behövs i din packning i god tid innan avresa. Läs Packlista för barmarkssäsong för tips.

Träna inför turen
Gå med ryggsäck och  stavar i utmanande terräng.

Resan
Du bokar resan till och från start på egen hand. Jag kommer resa från Göteborg till Gällivare med tåg och därefter buss vidare till Ritsem. Om du söker din resa på SJ från avreseort till slutdestination så får du fram de avgångar som passar med olika färdsätt. Du får då också resegaranti, så att eventuella förseningar inte påverkar möjligheten att komma fram till destination. Buss 93 från Gällivare till Ritsem på vägen upp och Kebnats (Saltoluokta) till Gällivare på vägen hem.

Du behöver bära din egen utrustning och mat. Sista natten sover vi på STF Saltoluokta och där sover vi inomhus. Vi har möjlighet att använda bastun och kommer njuta av en tvårätters middag på kvällen.

Dagsprogrammet är att betrakta som preliminärt och kan komma att ändras beroende på väder och vind. Planen är dock att genomföra turen enligt programmet.

Omdömen

Deltog på höstvandring i Sarek som bjöd på både tuff och härlig vandring i utmanande terräng. Det kändes tryggt att ha en så kunnig och mångsidig guide som t.o.m. tog sig an lagning av kängor när sulorna gav upp. Utöver allt praktiskt kunnande som Daniel delade med sig av så delade vi mycket glädje och skratt under vandringen. Kan varmt rekommendera en vandring med Daniel som guide.

Johanna SjöstrandDeltagare

Vill tacka Daniel för en väl förberedd och lärorik höstvandring i Sarek, september 2023. Som aspirerande fjälledare har jag med stort intresse fått se hur Daniel hanterar och löser verkliga situationer som de uppkommer. Till exempel anpassning av turen utifrån deltagarnas önskningar och förmågor eller vad man gör åt sulor som är på väg att trilla av kängorna. Daniel leder äventyr med stor kunskap men också glädje och humor, vilket gör att jag verkligen rekommenderar att gå på tur med honom.

Fredrik FallFjälledaraspirant